Σε δηλώσεις του στο «Φ», ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης, παρουσίασε τις αλλαγές που άρχισαν ήδη να υλοποιούνται στον τομέα της Δικαιοσύνης στα πλαίσια της μεταρρύθμισης αλλά και αυτές που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το 2022, επισημαίνοντας τη βαρύνουσα σημασία που έχει το έργο αυτό όχι μόνο για την Κυβέρνηση και τους πολίτες αλλά και για την εικόνα της Κύπρου γενικότερα.
Διαβάστε επίσης: Yπ. Δικαιοσύνης: “H μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης θα βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου ως Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο”
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση των σημαντικότερων νομοσχεδίων που αφορούν στο πακέτο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη. Πρόκειται για νομοσχέδια τα οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επεξεργάστηκε κατά την περίοδο του “lockdown” και επανακατέθεσε στη Βουλή ως αναθεωρημένα κείμενα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατόπιν απόψεων και σχολίων βουλευτών – μελών της Επιτροπής Νομικών κι αφού προηγουμένως έτυχαν διαβούλευσης με το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα.
Δείτε τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης :
Επιλογή Δικαστών των νέων υπό ίδρυση δικαστηρίων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διορίζει τους πέντε δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και τους πέντε δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στη βάση σύστασης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα παρέχει εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ετοιμάζει τον κατάλογο των κατάλληλων υποψηφίων που θα τίθεται ενώπιον του Προέδρου. Θα υπάρχει μεταβατική περίοδος προτού γίνει ο διαχωρισμός, ώστε να μπορέσουν οι υφιστάμενοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να συμπληρώσουν τις υποθέσεις που πρέπει να συμπληρώσουν. Αυτή η μεταβατική περίοδος τοποθετείται μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.
Το νέο Εφετείο
Παράλληλα θα δημιουργηθεί κι ένα εντελώς καινούργιο Εφετείο, του οποίου οι δικαστές θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο, σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, θα διευρυνθεί έτσι ώστε πέραν των δικαστικών που συμμετέχουν σε αυτό σήμερα, να συμμετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κι ένας δικηγόρος που θα ορίζεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο με εμπειρία τουλάχιστον 25 έτη.
Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώνονται σε ένα μήνα οι εργασίες για το νέο Εφετείο στο Φιλοξενία
Κτηριακή αναβάθμιση
H μεταρρύθμιση διαλαμβάνει επίσης το πρόγραμμα κτηριακής ανέγερσης των Δικαστηρίων. Το νέο Εφετείο θα στεγάζει 16 νέους δικαστές, το Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο. Θα γίνει επίσης κτηριακή αναβάθμιση και θα επεκταθούν υφιστάμενα κτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των Δικαστηρίων. Ευελπιστεί επίσης ότι ο σχεδιασμός και οι προσφορές για την ανέγερση του νέου, υπερσύγχρονου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Τι άλλο περιλαμβάνει το έργο της μεταρρύθμισης
- Διορισμό 35 νέων δικαστών – Προσλήφθηκαν ήδη 13 νέοι Δικαστές
- Δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο συστάθηκε το 2016 έχοντας αποφορτίσει το Ανώτατο Δικαστήριο,
- Δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας που λειτούργησε πέρυσι
- Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων, όπως είναι το Ναυτοδικείο και το Εμπορικό Δικαστήριο
- Ολική αντικατάσταση των από Αγγλοκρατίας απηρχαιωμένων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας
- Προωθείται η διαφοροποίηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών
- Δημιουργείται η Σχολή Δικαστών
Εισαγωγή Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης – Δημιουργία πλατφόρμας e-Justice
Με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και ένεκα της αναγκαιότητας για αποσυμφόρηση των Πρωτοκολλητείων εξ αφορμής και της πανδημίας, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμα από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής καταχώρισης δικαστικών εγγράφων στα Δικαστήρια.
Δείτε επίσης : Επιτροπή Μεταρρύθμισης: Παρουσιάστηκαν οι λειτουργικές δυνατότητες της e-Justice πλατφόρμας των Δικαστηρίων
Ολιστική και θεμελιώδης η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τον Υπουργό – Φέρει ενστάσεις ο ΠΔΣ